Account inrichten

Om te beginnen met verkopen op Amazon is het van belang om een account aan te maken. Hiervoor dien je de juiste gegevens in te vullen, bijvoorbeeld persoonlijke gegevens en financiële gegevens. Ook is het belangrijk om te weten dat verkopen op Amazon geld kost, dit kost namelijk $40 per maand of $0,99 per verkoop.

Drie type Amazon-accounts

Ben je geïnteresseerd om te gaan verkopen via Amazon? Dan begint je avontuur bij het aanmaken van een account. Je hebt de keuze uit drie soorten Amazon-accounts, namelijk:

  • Vendor central account

De optie wordt enkel door grote merken gebruikt, denk aan Under Armour en Nike.

  • Vendor express account

Deze optie wordt veelal gebruikt door kleine merken.

  • Seller central account

Deze optie is aantrekkelijk voor retailers die gewend zijn om aan de consumentenmarkt te verkopen.

Voor de meeste kleine bedrijven of individuele verkopers in Nederland zal de optie ‘seller central account’ de meest vanzelfsprekende optie zijn.

Welke landen zijn aantrekkelijk?

Na het maken van je account kun je gaan brainstormen over in welke landen je jouw producten graag wilt verkopen. Amazon is momenteel actief in Amerika, Canada, UK, Spanje, Italië, Japan, China, Duitsland. Bij het kiezen van het juiste land(en) is het verstandig om factoren zoals potentiële doelgroep en concurrentie mee te nemen in deze beslissing. Ook kun je er rekening mee houden dat kosten en de wisselkoersen in ieder land anders zijn.

Hoe begin je met verkopen?

Nadat je account gemaakt is en je een beeld hebt over de landen waar je wilt verkopen kun je beginnen met het inrichten van de rest van jouw account. Heb je de juiste producten in huis? Regel je het logistieke proces zelf, of maak je gebruik van Fulfilment By Amazon? Dit soort zaken dien je allemaal op een rijtje te hebben voordat je kunt beginnen met het maken van jouw productfeed.

Bij het maken van jouw productfeed is het van belang om een keyword analyse te maken. Op welke zoektermen wil je gevonden worden? Wanneer je belangrijke zoektermen op een rijtje hebt kun je deze verwerken in je productomschrijvingen. Daarnaast zijn de volgende factoren ook belangrijk:

  • Zeer duidelijke foto’s van de producten
  • De juiste vertaling van deze productomschrijving
  • Goede bulletpoints, waarom moeten consument voor jouw product kiezen?

Wanneer de organische vindbaarheid van je producten in orde zijn kun je er voor kiezen om te gaan adverteren op Amazon. Echter is het wel belangrijk dat je marges dit toelaten.